BĄDŹ NA BIEŻĄCO Aktualności
Nowa matryca stawek VAT
Kilka dni temu rząd podjął decyzję o nowelizacji ustawy o VAT, zmieniając wielkość podatku na poszczególne produkty.
Teraz nowelizacja trafi do Sejmu, po czym jeżeli zostanie zatwierdzona trafi do podpisu prezydenta. Po zatwierdzeniu i publikacji od 1 czerwca 2019 r. zaczną obowiązywać nowe stawki VAT na e-booki i e-prasę. Natomiast od 1 stycznia 2020 r. mają być stosowane przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania oraz stawki na pozostałe towary i usługi.
Obniżeniu stawki podlegać będą w szczególności:
- Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów - z 8% do 5% tak jak pozostałe grupy owoców
- Pieczywo i ciastka, które w zależności od daty przydatności do spożycia mogły być opodatkowane 5-proc., 8-proc. albo 23-proc. stawką VAT. Teraz obejmie je jedna obniżona do 5 proc. stawka
- Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 proc. (obecnie jest 8 proc.).
- Smoczki i wózki dziecięce, gdzie do tej pory naliczany był najwyższy 23 proc. VAT, foteliki samochodowe, pieluszki i materiały higieniczne ( było 8% ) , żywność dla niemowląt, wszystko to będzie objęte stawką 5%
- Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz umieszczone na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej (e-prasa) – zostaną objęte 8 proc. stawką VAT (oznacza to zejście ze stawki 23 proc. w przypadku niektórych gazet oraz e-prasy).
- Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – 5% (obecnie niektóre opodatkowane są 23% stawką VAT)
- Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8% jak pozostałe przyprawy
- Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – stawka wzrośnie z 5 do 8 % Napoje owocowe i warzywne - z 5 na 23 %. Soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5 %.
- Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, dotychczas opodatkowane 5% VAT, teraz będą obciążone 23%. stawką.
- Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8% na 23%
- VAT na czasopisma specjalistyczne wzrośnie z 5 na 8 %. Podwyżka nie obejmie drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także tych umieszczonych na dyskach i płytach oraz podobnych nośnikach, dla których utrzymano stawkę 5 %.
Teraz nowelizacja trafi do Sejmu, po czym jeżeli zostanie zatwierdzona trafi do podpisu prezydenta. Po zatwierdzeniu i publikacji od 1 czerwca 2019 r. zaczną obowiązywać nowe stawki VAT na e-booki i e-prasę. Natomiast od 1 stycznia 2020 r. mają być stosowane przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania oraz stawki na pozostałe towary i usługi.